Voor onze Academieleerlingen hebben we in dit schooljaar 2024/2025 weer gratis workshops (op een na)! Het doel van de workshops is om nog meer uit jezelf te halen. Dit kan samen met je instrument, maar je kunt er ook juist voor kiezen om een keer iets heel anders te doen!
Scroll naar beneden en bekijk het hele programma.
Hier kan je inschrijven:
In deze workshop gaan we werken aan de facetten van het schrijven van een song. We gaan ontdekken hoe begin je begint met schrijven en hoe je het afmaakt. In de workshop werken we met praktische voorbeelden en tools om jullie meteen op weg te helpen.
Songwriting is net hetzelfde als beter worden op je instrument. Hoe meer je schrijft hoe beter je wordt. Ook daar heb ik leuke oefeningen voor om het studeren uitnodigend en inspirerend te maken (en houden). Hoe leuk kan het zijn om een zelfgemaakte song te zingen.
Coach: Robbert Suilen
Voor wie: alle academie leerlingen
Instrument mee? nee
Aantal lessen: 1
Datum: dinsdag 1 april 2025
Tijd: 18.30 - 20.00 uur
Locatie: nog nader bekend te maken
In de workshop gaan we vocaal improviseren door te zingen in al zijn facetten. Dat betekent dat we gaan werken aan de melodische en ritmische (beatboxen en ritmes) improvisaties.
We beginnen met het ‘zoeken’ naar ideeën voor geluiden die je vocaal kan maken. Daarna zullen we een korte oefening doen om die geluiden toe te passen. Vervolgens gaan we door met Circle Songs. Dat zijn geïmproviseerde muziekstukken die door een begeleider worden aangegeven. Iedere Circle Song is anders en is een nieuwe ontdekkingsreis.
Een voorbeeld van hoe een circle song zou kunnen klinken zie en hoor je in dit filmpje met Bobby McFerrin: https://www.youtube.com/watch?v=PWriGiWw6i4
Coach: Robbert Suilen
Voor wie: alle academie leerlingen
Instrument mee? nee
Aantal lessen: 1
Datum: dinsdag 8 april 2025
Tijd: 18.30 - 20.00 uur
Locatie: nog nader bekend te maken
Het begint een traditie te worden om elk jaar een gastdocent te vragen om een masterclass piano te geven aan Academieleerlingen. Het is altijd een bijzondere ervaring om een keer voor te spelen en les te krijgen van een andere docent. Lestari Scholtes is een fantastische pianiste en docente die vele concerten gaf in binnen- en buitenland. Ook won ze diverse prijzen, o.a. bij het Prinses Christina Concours. Haar stijl van lesgeven is heel inspirerend. Op een ontspannen manier weet ze iedereen op zijn of haar gemak te stellen, verbeteringen voor te stellen en het beste in jou naar boven te halen. Van harte welkom! Zorg dat je je op tijd aanmeldt want er is een maximum aantal deelnemers.
Gastdocent: Lestari Scholtes
Voor wie: alle academie pianoleerlingen (let op de leeftijdscategorie)
Instrument mee? nee
Aantal lessen: 1
Data: nnbtm
Tijd:
Locatie: Grote zaal
In navolging van vorig jaar is er dit jaar ook weer een masterclass viool. Het is altijd een bijzondere ervaring om eens voor te spelen en les te krijgen van een andere docent. Dit jaar is dat Birthe Blom. Zij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en heeft diverse prijzen gewonnen o.a. bij het Prinses Christina Concours en het Oscar Backconcours. Zij geeft concerten in zowel Nederland als daar buiten en is ook zeer actief als kamermuziek speler.
Als docent heeft ze diverse meerdaagse masterclasses gegeven aan o.a. de Jong Talentenafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Ze heeft een leuke inspirerende manier van werken en zal proberen het beste in je naar boven te halen. Je zult heel veel van haar leren.
Je bent van harte welkom.
Gastdocent: : Birthe Blom
Voor wie: : alle academie strijkersleerlingen
Instrument mee : ja
Aantal lessen : 1
Datum : nnbtm
Tijd :
Locatie : Balletzaal
Dit jaar starten we voor de academie ook met een masterclass blazers, gegeven door een gastdocent.
Het is altijd een bijzondere ervaring om een keer van een andere docent les te krijgen:
Michael Moore is een geweldige saxofonist en klarinettist die heel veel concerten in binnen- en buitenland geeft. Hij is bekend om zijn improvisaties en speelt heel veel jazzmuziek. Hij speelt in een jazzkwintet met de bekende trompetist Eric Vloeimans. Ook heeft hij meerdere CD’s opgenomen en won hij de VPRO/Buma Boy Edgar Prijs. Het zal een feest zijn om van hem een les te krijgen.
Gastdocent: Michael Moore
Voor wie: alle blazersleerlingen in de academie
Instrument mee: ja
Aantal lessen: 1
Datum: nnbtm
Tijd:
Locatie:
Solfège is een fantastisch hulpmiddel voor alle bespelers van instrumenten. De naam komt uit het Frans en betekent eigenlijk zingen op do-re-mi-fa-so-la-ti-do. Je leert bijvoorbeeld om een eenvoudig lied van blad te zingen, ritme tikken, een melodietje op gehoor opschrijven, maar ook op gehoor intervallen, drieklanken en toonladders herkennen. Het belangrijkste is dat je je de muziek die je speelt kunt voorstellen, alleen al door ernaar te kijken. Dan ga je vanzelf ook mooier spelen! Herman Rouw is de docent. Hij is pianist en dirigent en geeft les op basisscholen en de muziekschool.
Docent: Herman Rouw
Voor wie: alle academie leerlingen
Instrument mee? nee
Aantal lessen: 4
prijs: € 33,33
Datums:
Beginners: 9, 16, 23 en 30 januari 2025 van 18.30 tot 19.30 uur
Gevorderden: 9, 16, 23 en 30 januari 2025 van 19.30 tot 20.30 uur
Locatie : lokaal 16
De workshop Barok is nieuw dit jaar en staat open voor alle instrumenten. Maar is niet zo geschikt voor popmusici.
De workshop gaat gegeven worden door Elisabeth Ingenhousz. Zij heeft barokviool gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze geeft concerten zowel in Nederland als ver daar buiten en werkte mee aan talloze CD-, radio- en tv-opnames. Tijdens de workshop wordt er gezamenlijk muziek gespeeld uit de barokperiode, globaal van 1600 tot 1750. Denk aan componisten als Bach en Händel. Barokmuziek heeft andere regels dan latere muziek en daar zal ze mee aan de slag gaan.
Elisabeth heeft een ontspannen en positieve manier van werken. Je bent van harte welkom. Voor pianisten is beperkt ruimte. Geef je dus snel op.
Docent: Elisabeth IngenHousz
Voor wie: alle 'klassieke' academie leerlingen
Instrument mee?: ja
Aantal lessen: 1
Datum: woensdag 5 februari 2025
Tijd: 18.30 - 20.00 uur
Locatie: Grote zaal
Altijd zo zenuwachtig als je moet optreden. Altijd van die zweethanden en trillende knieën bij het optreden. Daar wil je vast wel iets aan doen. Dat kan dit jaar met de deze workshop van Nynka Delcour. Zij is zeer actief op het gebied van Muziektheater en heeft daarnaast een eigen zangatelier. Ze geeft les bij Lucia Marthas maar daarbuiten is ze ook gespecialiseerd in het voorbereiden en begeleiden van optredens en audities. Ze zal uitgaan van jouw behoefte en jouw wens en samen met jou zoeken naar een manier om zoveel mogelijk vrij te kunnen spelen en zingen.
Coach: Nynka Delcour
Voor wie: alle academie leerlingen
Aantal lessen: 1
Data: zaterdag 8 februari 2025
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
In overleg met leerlingen uit de Academie wordt een drum clinic georganiseerd met een drummer naar keuze. Zodra bekend is wie de clinic komt geven maken we dat hier bekend! Reken in elk geval op inspirerende tips, tricks en spannende verhalen uit de praktijk!
Deze workshop staat open voor drummers en slagwerkers, maar ook voor andere geïnteresseerde leerlingen uit de academie.
Gastdocent: in overleg
Voor wie: alle academie leerlingen
Instrument mee? nee
Aantal lessen: 1
Data: nnbtm
Tijd:
Locatie: drumlokaal (1)
Reinier Scheffer (oud-docent van de muziekschool en momenteel actief als gitarist bij o.a. Bløf) geeft een masterclass over het gebruik van (gitaar)effecten en het maken van een eigen sound. Reinier zegt hierover: "We gaan samen een aantal veel gebruikte effecten bekijken, beluisteren en bespelen. Denk aan overdrive/distortion/fuzz, delay en modulatie (chorus, phaser, tremolo en dergelijke). Je leert hoe je geluiden van bekende songs kan nabootsen en hoe je je eigen toffe sounds kan maken.
En hoe klinkt het als ze allemaal tegelijk aanstaan?"
De workshop van Reinier staat open voor gitaristen, bassisten en toetsenisten die geïnteresseerd zijn in het gebruik en de werking van effectapparatuur.
Gastdocent: Reinier Scheffers
Voor wie: zie hierboven
Instrument mee? Ja
Aantal lessen: 1
Data: nnbtm
Tijd:
Locatie: